ТАМАҚТАН УЛАНУДЫҢ АЛДЫН АЛУ – ӘР АЗАМАТТЫҢ ЖАУАПКЕРШІЛІГІ
Жаз мезгілінде ауа температурасының көтерілуі тағам өнімдерінің тез бұзылуына себеп болып, тамақтан улану жағдайлары жиілейді. Уланудың негізгі себебі – санитариялық талаптардың сақталмауы, жарамсыз немесе дұрыс термиялық өңделмеген тағамды тұтыну.
Уланудың алдын алу үшін ең алдымен қарапайым гигиеналық талаптарды сақтау қажет.
НЕГІЗГІ ҚАУІПТЕР ҚАЙДАН ТУЫНДАЙДЫ?
Тоңазытқышта сақталмаған тағамдар; Жарамдылық мерзімі өткен өнімдер; Шала піскен ет пен жұмыртқа; Жеке гигиена ережелерінің сақталмауы; Рұқсатсыз жерлерде сатылатын дайын тағамдар.
ҚАУІПСІЗДІКТІҢ 5 ЕРЕЖЕСІ
1. Тағамды дұрыс сақтау:
Ет, балық, сүт өнімдері тоңазытқышта (+2°С – +6°С) сақталуы тиіс;
Шикі және дайын тағамдарды бөлек ыдыста сақтау қажет;
Ашылған өнімдерді 1-2 күннен артық сақтамаңыз.
2. Жарамдылық мерзімін тексеру:
Өнімді сатып алмас бұрын міндетті түрде таңбасына назар аударыңыз;
Күдікті иіс немесе түс өзгерісі байқалса – қолдануға болмайды.
3. Термиялық өңдеуге мән беру:
Ет пен балық жақсылап піскен болсын;
Жұмыртқа толықтай қайнатылғаны дұрыс;
Тағамды бірнеше рет қыздыру ұсынылмайды.
4. Қол тазалығы – басты шарт:
Қолды сабындап жиі жуу – инфекцияның алдын алудың ең тиімді жолы;
Ас әзірлеу алдында және одан кейін қолды мұқият жуыңыз;
Балаларға жеке тәрелке, қасық пайдалану әдетін үйретіңіз.
5. Көшедегі тағамнан бас тартыңыз:
Көше бойындағы рұқсатсыз сатылымдар – ең жиі кездесетін улану көзі;
Балмұздақ, фаст-фуд, дайын салаттар мен сусындарды тексерілген орындардан алыңыз.
ЕСКЕРТУ!
Улану белгілері байқалған жағдайда:
Дене қызуы көтерілсе, іш өту мен құсу орын алса, әлсіздік, бас айналу сезілсе – дәрігерге дереу қаралыңыз!
Өзін-өзі емдеуге жол бермеңіз, бұл асқынуға әкелуі мүмкін!
ҚОРЫТЫНДЫ:
Санитариялық талаптарды сақтау – әр азаматтың денсаулығы үшін маңызды. Тағамнан уланудың алдын алу – тек медициналық мекемелердің ғана емес, әрбір адамның ортақ жауапкершілігі.
Сақтық – денсаулық кепілі!
Ақбота Сәбитқызы,
Қармақшы аудандық санитариялық-эпидемиологиялық
бақылау басқармасы басшысының орынбасары