Тағамнан уланудың алдын алайық
Фото
Тағамнан улану – бұл табиғаты микробты және микробсыз болатын, ауру тудырушы микроорганизмдердің немесе олардың әртүрлі токсиндерімен, сонымен қатар улы заттар мен ластанған тағамдарды қолдану салдарынан пайда болатын жедел инфекциялық ауру.
Сапасыз азық-түлікті тамаққа қолдану кезінде олар дұрыс дайындалмай және дұрыс сақталмаса тағамнан улану – тағамдық токсико инфекция туындауы мүмкін.
Сапасыз өнімдер дегеніміз – түрлі микроорганизмдер және токсиндер мен жұқтырылған азық-түліктер. Жануарлардан алынатын өнімдер ең қауіпті болып табылады (ет, балық, шұжық консервілер, сүт және одан жасалатын бұйымдар – кремі бар кондитерлік өнімдер, балмұздақ). Әсіресе уақталған ет-паштеттер, фарш, іркілдек оңай жұқтырылады. Тағамдық уланудың алғашқы белгілері тамақ ішкеннен кейін 2-4 сағаттан соң көрінуі мүмкін (кейбір жағдайларда 30 минуттан кейін), 20-26 сағаттан кейін де білінуі мүмкін. Көбінесе бұл токсиннің түріне және дозасына, адамның иммун жүйесінің жағдайына байланысты.
Тамақтан улануды болдырмаудың бірнеше, яғни тағамдарды сақтау және дайындаудың қарапайым қағидаларын орындау керек:
– қауіпсіз азық-түлік өнімдерін таңдау;
– тамақты дұрыс дайындау;
– тағам дайын болғаннан кейін мүмкіндігі бойынша бірден тамақтану;
– жаңа дайындалған тағамдарды кешегі дайындалған тағамдар қалдықтарымен араластырмау қажет, егер де дайын тағам ертеңгі күнге қалған жағдайда оны пайдалану алдында мұқият термиялық өңдеуден өткізу қажет (қайнату немесе қуыру);
– шикі және піскен азық-түлік өнімдері арасындағы байланысқа жол бермеу;
– жеке бас гигиенасын қатаң түрде сақтау, қолды сабынмен жиі және мұқият жуу, әсіресе ас ішер алдында және дәретханадан кейін;
– қайнатылған, сапалы, таза ауызсуды пайдалану;
– көкөністер мен жемістерді пайдаланар алдында үнемі ағынды сумен жуып пайдалану, ал балаларға қайнатылған сумен жуып беру;
Тез бұзылатын тағам түрлерін және дайын тағамды тоңазытқышта 2-6 °С температурада сақтау;
– кремді-кондитерлік өнімдерді жарамдылық мерзімдері өткеннен кейін пайдаланбау;
– үйдегі қоқыстарды және тағам қалдықтарын уақытылы шығару және шыбын, жәндіктерді болдырмау;
– үнемі ас үйді таза ұстау және жеке бас гигиенасын сақтау.
Жоғарыда айтылған қағидаларды сақтасаңыз, Сіз өзіңізді және жақындарыңызды аурудан сақтайсыз.
Айгерім ҚАЛДЫБЕКОВА,
аудандық Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы
санитариялық-гигиеналық бақылау және қадағалау, техникалық регламенттерді
бақылау бөлімінің бас маманы