Тағамнан уланудың алдын алу
Тағамнан уланулар – бұл табиғаты микробты және микробсыз болатын, ауру тудырушы микроорганизмдердің немесе олардың әртүрлі токсиндерімен және сонымен қатар улы заттар мен ластанған тағамдарды қолдану салдарынан пайда болатын жедел инфекциялық ауру.
Сапасыз азық-түлікті тамаққа қолдану кезінде, олар дұрыс дайындалмай және дұрыс сақталмаса тағамнан улану – тағамдық токсико инфекция туындауы мүмкін.
Сапасыз өнімдер дегеніміз түрлі микроорганизмдер мен және токсиндер мен жұқтырылған азық-түліктер. Жануарлардан алынатын өнімдер ең қауіпті болып табылады (ет, балық, шұжық консервілер, сүт және одан жасалатын бұйымдар – кремі бар кондитерлік өнімдер, балмұздақ). Әсіресе уақталған ет – паштеттер, фарш, іркілдек оңай жұқтырылады. Тағамдық уланудың алғашқы белгілері тамақ ішкеннен кейін 2-4 сағаттан соң көріну мүмкін (кейбір жағдайларда 30 минуттан кейін), 20-26 сағаттан кейін де білінуі мүмкін. Көбінесе бұл токсиннің түріне және дозасына және адамның иммун жүйесінің жағдайына байланысты.
Тамақтан улануды болдырмаудың бірнеше, яғни тағамдарды сақтау және дайындаудың қарапайым қағидаларын орындау керек
-қауіпсіз азық-түлік өнімдерін таңдау;
-тамақты дұрыс дайындау;
-тағам дайын болғаннан кейін мүмкіндігі бойынша бірден тамақтану;
-жаңа дайындалған тағамдарды кешегі дайындалған тағамдар қалдықтарымен араластырмау қажет, егер де дайын тағам ертенгі күнге қалған жағдайда, оны пайдалану алдында мұқият термиялық өңдеуден өткізу қажет (қайнату немесе қуыру);
-шикі және піскен азық-түлік өнімдері арасындағы байланысқа жол бермеу;
-жеке бас гигиенасын қатаң түрде сақтау, қолды сабынмен жиі және мұқият жуу, әсіресе ас ішер алдында және дәретханадан кейін;
-қайнатылған, сапалы, таза ауыз суды пайдалану;
-көкөністер мен жемістерді пайдаланар алдында үнемі ағымды сумен жуып пайдалану, ал балаларға қайнатылған сумен жуып беру;
Тез бұзылатын тағам түрлерін және дайын тағамды тоңазытқышта 2-6 С температурада сақтау;
-кремді-кондитерлік өнімдерді жарамдылық мерзімдері өткеннен кейін пайдаланбау;
-үйдегі қоқыстарды және тағам қалдықтарын уақытылы шығару және шыбын, жәндіктерді болдырмау;
-үнемі ас үйді таза ұстау және жеке бас гигиенасын сақтау.
Жоғарыда айтылған қағидаларды сақтасаңыз Сіз өзіңізді және жақындарыңызды аурудан сақтайсыз.
Айгерим Калдыбекова,
Қармақшы аудандық санитариялық – эпидемиологиялық бақылау басқармасының
Санитариялық – гигиеналық бақылау және қадағалау, техникалық регламенттерді
бақылау бөлімінің бас маманы