Дәрігер ыстық тамақтың қаупі туралы айтты
Гастроэнтеролог Сергей Вялов Sputnik радиосына берген сұхбатында ыстық тамақтың қаупі туралы ескертіп, адам ағзасы ыстық тамақты жеуге бейім емес екендігін, бірақ ол соған бейімделе алады дейді, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Тамақтың температурасы бөлме температурасындай болса, өте жақсы. Ыстық тамақ пайдалы деген пікір бар, бірақ іс жүзінде бұл олай емес, керісінше, дейді гастроэнтеролог. Біз ыстық және жылы тағамды ажырата білуіміз керек.
Егер біріншісі кейбір тағамдарды шынымен пайдалы етсе, екіншісі адамның асқазанында жара тудыруы мүмкін. "Уақыт өте келе, асқазанда қабыну пайда болады, асқазанның жасушалары жойылады", - деп түсіндірді маман.
Сонымен бірге, гастроэнтеролог жағымсыз салдарларды болдырмас үшін тағамның температурасын өлшеп отырудың қажеті жоқ екенін байқады. Сонымен, организм көбінесе өзі қауіптің алдын алады. "Егер сіздің аузыңызда ыстық болса, мұндай тағамды одан әрі жіберудің қажеті жоқ", - деді ол.
Өткен жылдың қазан айында Англияның Чорли қаласының Ланкашир графствосының тұрғыны ыстық балық бәлішімен тамағын күйдіріп, іш қуысында пайда болған ісінуден тұншығып қалды. 51 жастағы Даррен Хики дәрігерге барған. Оған парацетамол тағайындалып, ауырсыну күшейсе, емханаға қайтып келу туралы ұсыныс жасаған. Біраз уақыттан кейін, ол үйде жөтеліп, тұншыға бастады. Дәрігерлер Хикиге сол жерде көмек көрсетті, содан кейін оны ауруханаға апарды. Келесі күні дәрігерлер науқастың өлімін жариялады.