Бруцеллез қауіпті!
Бруцеллез – жануарлар мен адамдарға ортақ жұқпалы ауру, яғни бруцеллезбен адамдар да, жануарлар да ауырады, оның үстіне адамдар жануарларды күту кезінде, ұшаны мүшелеу кезінде, қайнатылмаған және пастерленбеген сүт пен сүт - қышқыл өнімдерді пайдалану, шикі немесе жеткіліксіз термикалық өңделген етті пайдалану кезінде жануарлардан жұғады.
Адам ауруының негізгі көзі ауыл шаруашылық жануарлары - ұсақ және ірі қара мал болып табылады. Ауру малды күту, жануарлардың өнімдері мен шикізатын өңдеу кезінде адамдар жұқтырады.
Бруцеллездің қоздырғыштары (бруцеллалар) өте төзімді, сыртқы ортада 45 күнге дейін, сүтте 18 күнге дейін, жаңа мұздатылған етте 45 күннен астам сақталады, тіпті адамның зақымданбаған терісі мен шырышты қабаттары арқылы да ену қабілетіне ие.
Адамның бруцеллез ауруының белгілері екі-үш аптадан кейін, кейде инфекциядан кейін бір айдан кейін пайда болады. Көбінесе науқаста безгегі бар, бас ауруы, әлсіздік, қалтырау және қатты терлеу пайда болады, әсіресе түнде. Бірнеше күн немесе аптадан кейін буындарда ауырсыну және ісіну пайда болады. Кейде барлық ауыр құбылыстар тез өтеді, бірақ біраз уақыттан кейін ауру күшейеді. Адам бірнеше апта, айлар бойы бруцеллезбен ауыруы мүмкін және міндетті түрде хронизацияға, мүгедектікке немесе ұзақ мерзімді еңбекке жарамсыздыққа алып келеді.
Бруцеллездің алдын алу мақсатында Алматы қаласының эпидемиологтары сақтық шараларын сақтауды ұсынады:
- шикі сүт пен сүт қышқылды өнімдерді термиялық өңдеусіз тұтынбау;
- белгіленбеген орындарда сауда жасайтын адамдардан сүт пен ет сатып алмау;
- мал базарларында малды сатып алу кезінде жануардың денсаулығы туралы ветеринариялық анықтаманың болуына көз жеткізу қажет.