Тұзды қолданудан бастарту немесе қолдануды шектеу
Тұз ең танымал дәмдеуіштердің бірі. Оны әрбір отбасының ас бөлмесінде кездестіруге болады. Тұзсыз тағамның дәмі келмейтінін барлығымыз білеміз. Бірақ тұздың зияны оны шамадан тыс пайдалану ғана емес, оның сапасы да бар.
«Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы» мамандарының кеңесі бойынша тәулігіне ас тұзының мөлшері 5 грамнан аспау қажет. Ал статистикалық мәліметтер бойынша қазақстандықтар орташа есеппен тәулігіне 10-12 грамм тұзды тұтынады. Бұл көрсеткіш отандастарымыздың тұзды шамадан тыс тұтынатындығын көрсетеді. Өз кезегінде бұл денсаулығымызға қауіп төндіреді.
«Қазақ тағамтану академиясының зерттеу нәтижелері бойынша қазақстандықтардың басым бөлігінің қан қысымы жоғары. Алайда олар бұл жағдайға мән бермейді, тек денсаулығы сыр бергенде ғана дәрігерге қаралады. Ал, қан қысымының жоғары болуы инфаркт пен инсультқа шалдықтырады.
Тұзды қолданудан бастарту немесе қолдануды шектеу бұл – денсаулыққа ең қарапайым қадамдардың бірі. Мұның барлығы біздің буындарымызға жиналады, сосын біз неге бізде мұндай мәселелер бар деп таң қалып жүреміз. Сақина ауруы, бронхиалды астма, бүйрек және буын аурулары – тұзды пайдаланғанның зардаптарының толық емес тізімі.
Әрқашан ағзанызды тыңдаңыз. Егер сізде жүрек, бауыр, жеңіл проблемалар болса, сондай-ақ сізде жиі ісіну пайда болса, онда тамақтану рационындағы өнімдер туралы ойлану керек.
Есіңізде болсын, тұзды қолдануды шектеу арқылы біз денсаулық жолын таңдаймыз, сонымен қатар бұл біздің мүсінімізде жағымды түрде көрінетін болады. Тұзсыз емдәм сонымен қатар заттардың алмасуын қалпына келтіреді және салмақты түсіреді. Сондықтан құрамында тұздың мөлшері көп кездесетін тағамдар мен азық-түлікті тұтыну деңгейін азайту қажет.