» » Ұннан жасалатын тағамдардың көтеріліп піскенін қаласаңыз

Ұннан жасалатын тағамдардың көтеріліп піскенін қаласаңыз

Ұннан жасалатын тәтті тағамдарды немесе түрлі көкініс қосылған пирогты пісірген кезде оның барынша көтерілгенін қалаймыз. Ал бұл мақсатымызға қалай жетеміз? Арасына дүкеннен сатып алынған қамыр қопсытқышын саламыз. Сірке суына немесе лимон қышқылына езілген ас содасын қосамыз. Осы кейінгі әдісті пайдаланған кезде қамырымыз өзіміз қалағандай етіп көтеріледі. Сондықтан барлық мәселе ас содасын сірке суы мен лимон қышқылына араластыруда болып тұр.

Сонымен алдымызда екі сұрақ бар:

1) Пісіретін тағамымызға ас содасын қосу керек пе?

2) Және оны міндетті түрде бір нәрсемен араластырған жөн бе?

 
Жауаптары:

1) Ас содасы қышқыл бір нәрсемен араласқан кезде көмірқышқыл газын бөліп шығарады. Осылайша тағам көтеріліп, жұмсақ болып піседі.

2) Жоқ. Былай жасаған дұрыс: Ас содасын пісіретін тағамның, мысалы, ұнның арасына құры өзін қосу керек. Жұмыртқа, қант, тұзды араластырып үстіне лимон шырынын құйыңыз. Артынша осы сұйықтықты ас содасымен араласқан ұнға қосып, тағамыңызды пісіре берсеңіз болады. Бұл мысал болатын. Және тағы да бір айта кететіні: Егер сіз пайдаланайын деп тұрған ұнның құрамында қатық, бал, лимон суы, айран сынды қышқыл заттар болса, үстіне тек ас содасын қосыңыз. Жоғарыдағыдай еш нәрсе ойлап табудың қажеті жоқ.

anabol.kz

02 маусым 2019 ж. 1 658 0

PDF нұсқалар мұрағаты

№72 (10440)

27 қыркүйек 2025 ж.

№72 (10440)

23 қыркүйек 2025 ж.

№71 (10439)

20 қыркүйек 2025 ж.

Хабарландыру

ХАБАРЛАНДЫРУ

ХАБАРЛАНДЫРУ

15 қыркүйек 2025 ж.
Хабарландыру

Хабарландыру

02 қыркүйек 2025 ж.

Оқиғалар

Әженің ашуы
02 қаңтар 2025 ж. 1 513
Ақсұлу

Ақсұлу

29 желтоқсан 2024 ж.

Суреттер сөйлейдi

Жаңарған Жосалы
02 қыркүйек 2025 ж. 316

Жаңалықтар мұрағаты

«    Қыркүйек 2025    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930