» » Сарапшылар салаттарды қалай дұрыс сақтауға болатынын айтты

Сарапшылар салаттарды қалай дұрыс сақтауға болатынын айтты

Салаттарды дұрыс сақтамау қатты улануға әкелуі мүмкін, себебі бұл токсиндер шығаратын микроорганизмдер үшін қолайлы орта. Бұл туралыStan.kz ақпарат агенттігі "Роспотребнадзордың" баспасөз қызметіне сілтеме жасап хабарлайды.


"Роспотребнадзор кез келген салат токсиндерді шығара алатын патогендік және оппортунистік микроорганизмдердің дамуы үшін қолайлы қоректік орта екенін еске салады. Дұрыс сақталмаған салат тамақтан улануды тудыруы мүмкін", - делінген хабарламада.
Салаттың жарамдылық мерзімі рецептке байланысты, өйткені әдетте сақтау кезеңі әртүрлі өнімдер араласады. Оларға майонез немесе тұздық қосу микробтардың көбею процесін тездетеді. Сондықтан оларды тоңазытқышта екі-алты градус температурада сақтау ұсынылады. 
Мысалы, шикі және қайнатылған көкөністер мен жемістерден, сондай-ақ ет, құс еті мен ысталған ет салаттарын 18 сағат сақтауға болады, ал араластырғаннан кейін - тек 12 сағат. Консервіленген көкөністер мен қайнатылған жұмыртқалардан жасалған тағамдарды алты сағат сақтауға болады, ал теңіз өнімдері - 12 сағат.  Маринадталған, тұздалған, ашытылған көкөністерден жасалған салаттардың жарамдылық мерзімі - 36 сағат. 
"Салаттарды үстелге қояр алдында араластыру ең қауіпсіз тәсіл. Араластырылған салатты түні бойы жаңа жылдық үстелде қалдырмауға тырысыңыз, оны тоңазытқышқа салған жөн", - дейді "Роспотребнадзорда".
Сонымен қатар ведомствода салаттың құрамына назар аударуды ұсынды. Тұз бен қанттың көп болуына байланысты қуырылған ет өнімдерін тофу, қайнатылған тауық еті немесе асшаяндармен алмастырған дұрыс. Қытырлақ кеспе, чипсы, крекер тағамның калориясын едәуір арттырады, оның орнына Бадам, күнжіт немесе пісте қолданған дұрыс. 
"Майлы қоспалар - калорияның негізгі көзі: бір ас қасық қаймақ құрамында 23 ккал (10%)-дан 58 ккал (30%), майонезде - 106 ккал, өсімдік майында - 153 ккал бар. Калорияны азайту үшін лимон шырынын, йогуртты 1% (7 ккал), шөптермен немесе қиярмен (20 ккал) кілегей тұздығын (10%) қолданыңыз", - деп кеңес береді "Роспотребнадзорда".
25 желтоқсан 2020 ж. 445 0

PDF нұсқалар мұрағаты

№33 (10298)

27 сәуір 2024 ж.

№32 (10297)

23 сәуір 2024 ж.

№31 (10296)

20 сәуір 2024 ж.

Суреттер сөйлейдi

Жаңалықтар мұрағаты

«    Сәуір 2024    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930