ФОРТИФИКАЦИЯ туралы не білеміз
Фото
Фортификация – ұнды тарту кезінде аз мөлшерде дәрумендер мен минералды кешенді қосу процесі. Бұл өнімнің сапасы мен қоректілік құндылығын арттыруға мүмкіндік береді. Фортификация процесі кезінде жоғары және бірінші сұрыптағы бір тонна ұнға 150 грамм мырыш қоспасы, темір, фолий қышқылы мен В тобының дәрумендері қосылады. Қоспа элементтері тағамдық сапаны арттырады, бірақ ұнның органикалық және басқа да қасиеттеріне ешқандай әсерін тигізбейді және жанама құбылыстарды туғызбайды.
Көптеген тағамның ішінде тек ұнды байытуға, яғни фортификациялауға көңіл бөліну себебі, ол арзан, әрі тиімді. Сонымен қатар, нанды әр адам тұтынады. Ұнды өмірлік маңызы бар витаминдермен және минералдармен байыту, яғни фортификациялау ана өлімін, нәрестелердің туа біткен кемтарлығы деңгейін елеулі түрде азайтады, балалардың ақыл-ой қабілетінің дамуына ықпал етеді. Балалар мен әйелдер арасындағы қан аздығының алдын алады.
Қазіргі таңда азық-түліктердің көптеген түрі технологиялық өңдеу кезінде өзінің құнарлылығын азайтады. Бұлардың қайта қалпына келтірудің бірден-бір жолы – ұнды дәрумендермен және микроэлементтермен байыту.
Қазақстан Республикасы «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» Кодексінің 111 бабының, 2-тармағына 3 тармақшасына сәйкес, темір жетіспеушіліктің алдын алу мақсатында ел аумағына сатылатын жоғарғы және бірінші сортты бидай ұнын құрамында темірі бар дәрумендермен, минералдар және басқа да заттармен байыту (фортификациялау) міндетті деп көрсетілген. Құрамында темірі бар дәрумендер мен минералдарды сатып алғаннан гөрі, фортификацияланған ұнды қолданған әлдеқайда тиімді.
Қармақшы аудандық «Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ РМК зертханасы мамандарының қатысуымен халық көп жиналатын орындарда базарларда, сауда орталықтарында «Фортификацияланған ұнның маңыздылығы», «Фортификацияланған ұнды таңдаңыз» атты акциясы өткізілуде.
Акция шеңберінде экспресс әдіспен ұн сынамаларының құрамындағы темірді анықтауға зертханалық тексерулер жүргізіледі. Акцияның басты мақсаты – темір тапшылығы анемия ауруының алдын алу, тұрғындар арасында қауіпсіз, дұрыс тамақтануға және байытылған нан, ұнды тұтынуларына ақыл-кеңестер беру. Біз үшін адамдардың денсаулығы маңызды.
А.Смайлова,
Қармақшы ауданы санитариялық эпидемиологиялық бақылау
басқармасы санитарлық гигиеналық және техникалық
регламент талаптары сақталуын қадағалау бөлімінің бас маманы