Ғалымдар фаст-фудтың миға қауіпті екенін ескертті
Огайо штаты университетінің ғалымдары эксперимент жүргізіп, фаст-фуд мидың қабыну реакцияларына әкеледі және есте сақтау қабілетін төмендетеді деген қорытындыға келген, деп хабарлайды Gazeta.
Зерттеушілер егде және жас егеуқұйрықтарды кездейсоқ түрде үш топқа бөлген.
Алғашқы топ төрт апта бойы диеталық аспен азықтанған, онда тағамның 54 пайызы күрделі көмірсулар, 32 пайызы ақуыз және 14 пайызы майдан тұрған. Екінші топ өңделген тағамға негізделген диетаны имитациялайтын тамақпен азықтанған, мысалы онда, фастфуд немесе ыңғайлы тағамдар, олардың 19,6 пайызы ақуыздар, 63,3 пайызы тазартылған көмірсулар және 17,1 пайызы майлардан тұратын болған. Үшінші топ та осындай тағам алған, бірақ оған қосымша омега-3 май қышқылдары тобынан докозагексаеной қышқылын (DHA) қосқан.
Екінші топтағы егде жастағы егеуқұйрықтарда мидағы қабыну белгілері айтарлықтай өсіп, ал мінез-құлық эксперименттері кеміргіштердің үлкен есте сақтау проблемаларын дамытқанын көрсетеді. Олар сонымен қатар қауіпті сезгіш әсерінен де айырылған байқайды.
Осы ретте екінші топтағы егде егеуқұйрықтарда DHA тамақтанудың теріс салдарын айтарлықтай болдырмауға мүмкіндік бергенін көрсетеді.
Тест авторлары мынадай қорытындыға келген: нәтижелер кез келген нәрсені жеуге болады дегенді білдірмейді, сонымен бірге Докосахексаеной қышқылы денені қорғайды деп сеніп отыруға да болмайды.
Зерттеушілер мүмкіндігінше қосымша қосындыларға емес, күрделі көмірсулар мен өңделмеген тағамдарды жеуге кеңес береді.